Ρίψη τσιγάρου από αυτοκίνητο

Ποιο είναι το πρόστιμο για ρίψη αναμμένου τσιγάρου από το αυτοκίνητο;

Πόσες φορές έχεις δει ένα αυτοκίνητο να ανοίγει παράθυρο και να πετάει ένα αναμμένο τσιγάρο στο δρόμο; Τι προβλέπει ο νόμος για το κάπνισμα κατά την οδήγηση;

Για κάποιους το τσιγάρο είναι μία απόλαυση που δεν την αποχωρίζονται ακόμη και όταν οδηγούν.

Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που οι οδηγοί αγνοούν την ύπαρξη των τασακίων στην καμπίνα και πετούν τα αποτσίγαρα τους στον δρόμο. Αρκετές τέτοιες γόπες, ειδικά το καλοκαίρι έχουν οδηγήσει σε πυρκαγιές με ολέθρια αποτελέσματα.

Τι προβλέπει ο νόμος;

Αρχικά η ελληνική νομοθεσία δεν απαγορεύει σε έναν οδηγό να καπνίζει όταν οδηγεί, αρκεί να μην επιβαίνει στο όχημα παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου για τα Ι.Χ. τα οποία ανέρχονται σε 1.500€ και σε 3.000€ εάν πρόκειται για όχημα δημοσίας χρήσης και αφαίρεση του διπλώματος για ένα μήνα, ακόμη και αν το τσιγάρο ήταν αναμμένο από συνεπιβάτη.

Από εκεί και πέρα ο νόμος επιτρέπει το κάπνισμα κανονικά με τον μόνο περιορισμό το τσιγάρο να μένει εντός της καμπίνας.

Ρίψη από το παράθυρο; Μην το κάνεις!

Σύμφωνα με τον νόμο 4530/2018 απαγορεύεται η ρίψη πάσης φύσεως αντικειμένων και ουσιών που ρυπαίνουν ή μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα ή πυρκαγιά. Οι κυρώσεις είναι η επί τόπου αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος για 2 μήνες.

Πέρα όμως της αστυνομίας, δικαίωμα επιβολής προστίμου έχει και η πυροσβεστική σύμφωνα με σχετική διάταξη.

Έτσι το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένου τσιγάρου ή σπίρτων και άλλων αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά προβλέπει κλιμακούμενο πρόστιμο που ξεκινά από τα 150€ και ανεβαίνει ανάλογα την κατηγορία κινδύνου. Το ελάχιστο δυνατό ποσό που μπορεί να επιβληθεί είναι τα 200€ με ανώτατο την κατά συρροή παραβάσεων που αγγίζει τα 5.000€.

Συμβουλές για ασφαλές κάπνισμα κατά την οδήγηση

Δεν χρειάζεται να κινδυνέψει κανένα δάσος, ούτε να ρυπαίνει το περιβάλλον από τις γόπες σου. Δες πως μπορείς να καπνίσεις με ασφάλεια:

  • Χρησιμοποίησε αποκλειστικά το τασάκι, εντός του αυτοκινήτου ακόμη και για τη στάχτη σου.
  • Σε κάθε στάση καθάριζε το για να μην μένουν στάχτες και αποτσίγαρα μέσα και μυρίζει
  • Προτίμησε αντιανεμικό αναπτήρα και όχι σπίρτα.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του καπνίσματος άφησε πολύ λίγο ανοιχτό το παράθυρο να φεύγει ο καπνός και κλείσε τον κλιματισμό.