απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση

Συμβουλές για να μην αποσπάται η προσοχή σας κατά την οδήγηση

Συμβουλές για ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ. και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες οδηγοί, που είναι η απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση.

Αιτία αυτού το φαινομένου είναι η υπερκατανάλωση πληροφορίας και η άνοδος των ηλεκτρονικών μέσων όπου μας έχουν συνηθίσει σε ταχύτατες εναλλαγές.

Όμως η οδήγηση δεν είναι όπως ένα βιβλίο, καθώς και το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Δες λοιπόν μερικές συμβουλές για να καταπολεμήσεις την απόσπαση προσοχής την ώρα που οδηγείς:

Πάρε bluetooth handsfree

Οι επαγγελματίες οδηγοί δυστυχώς δεν μπορούν να αποφύγουν τις τηλεφωνικές κλήσεις κατά την οδήγηση. Αν και είναι αιτία απόσπασης προσοχής, θα σε συμβουλέψουμε να εφοδιαστείς με ασύρματα handsfree, ώστε να μπορείς να δέχεσαι και να πραγματοποιείς κλήσεις χωρίς να παίρνεις το βλέμμα σου από τον δρόμο. Να θυμάσαι ακόμα, πως τα ασύρματα handsfree είναι το μόνο ασφαλές και αποδεκτό μέσο για ομιλία στο τηλέφωνο με βάση τη νομοθεσία.

Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις από τα social media

Τα social media είναι μεγάλος πειρασμός. Η καλύτερη συμβουλή είναι να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις τους και να κλείσεις επιπλέον και τις φωτεινές ενδείξεις της συσκευής σου όταν υπάρχει δραστηριότητα σε αυτά για όσο οδηγείς. Είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις την προσοχή σου στην οδήγηση.

Προεπέλεξε μουσική

Η προεπιλογή μουσικής με κάποια έτοιμη playlist είναι πολύ σημαντική. Εάν είσαι ο τύπος του ραδιοφώνου τότε κανένα πρόβλημα, απλά αποθήκευσε τους αγαπημένους σταθμούς ώστε να μην κοιτάζεις την ώρα που οδηγείς την οθόνη του. Συμβουλή, εάν χρησιμοποιείς smartphone ή tablet ως εγκέφαλο του ηχοσυστήματος, ενεργοποίησε τις φωνητικές εντολές.

Μίλα με τους πελάτες σου

Να θυμάσαι εάν μεταφέρεις πελάτες ως επαγγελματίας οδηγός, το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να μιλάς μαζί τους. Η φυσική επικοινωνία σε βοηθά να παραμείνεις συγκεντρωμένος και να μην αποσπαστείς από κάποια οθόνη ή τα social media. Εάν δεν είσαι τόσο επικοινωνιακός και θες την ηρεμία σου όταν εργάζεσαι, βάλε κάποιο παιχνίδι ή ένα βιβλίο ώστε να απασχολήσεις τους επιβάτες και να κερδίσεις το δικαίωμα σου στην ησυχία.

Κάνε συχνά στάσεις

Μία τελευταία συμβουλή είναι να κάνεις συχνά στάσεις. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκουράσεις τον εγκέφαλο σου, θα έχεις την ευκαιρία να αναπληρώσεις θερμίδες και να δεις τα social media σου. Έτσι θα είσαι πιο έτοιμος από ποτέ να οδηγήσεις ξανά χωρίς απόσπαση προσοχής!