Συμβουλές-πρέπει-να-κάνει-ένας-οδηγός-για-να-μην-χτυπήσει-ζωάκια-στον-δρόμο

Τι πρέπει να κάνει ένας οδηγός για να μην χτυπήσει ζωάκια στον δρόμο;

 

Κάθε οδηγός μπορεί να μετακινείται, ώστε να μην γίνεται απειλή για τα ζωάκια που βρίσκονται κοντά στον δρόμο. Τα tips που είσαι υποχρεωμένος να γνωρίζεις.

Συχνά στους ελληνικούς δρόμους βλέπουμε χτυπημένα ζωάκια από αυτοκίνητα, ενώ σημεία των εθνικών οδών είναι κυριολεκτικά νεκροταφεία της άγριας φύσης.

Η ελληνική νομοθεσία τιμωρεί πολύ σκληρά όσους χτυπούν και εγκαταλείπουν ζωάκια με το αυτοκίνητό τους.

Πώς πρέπει να οδηγείς ώστε να μην αποτελείς κίνδυνο για την πανίδα;

Χαμηλή ταχύτητα

Θα έχεις διαπιστώσει πως στους δρόμους της πόλης συχνά πετάγονται ξαφνικά γάτες ή σκύλοι. Στις επαρχιακές οδούς και σημεία της εθνικής είναι πιο συχνό.

Αυτό συμβαίνει διότι τρομάζουν από τους θορύβους της μηχανής και προσπαθούν να διαφύγουν. Έχοντας χαμηλή ταχύτητα εξασφαλίζεις πως θα ακινητοποιηθεί εγκαίρως το όχημα.

Πάτα φρένο με κάθε ευκαιρία και περίμενε

Πολλοί οδηγοί χτυπούν ζώα διότι θεωρούν πως αντιλαμβάνονται τον δρόμο όπως εμείς. Αυτό φυσικά απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Κάθε φορά που βλέπουμε ζώο, είτε αυτό είναι τετράποδο, είτε πτηνό, είτε ερπετό, οφείλουμε να πατάμε αμέσως φρένο και να περιμένουμε μέχρι το ζωάκι να διασχίσει με ασφάλεια τον δρόμο.

Προσοχή στις ώρες

Τα περισσότερα ζώα στην εθνική και τις επαρχιακές οδούς σκοτώνονται από αυτοκίνητα το βράδυ.

Πολλά από αυτά είναι νυκτόβια και εκείνη την ώρα αναζητούν τροφή.

Το καλύτερο είναι να μειώσουμε τις βραδινές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο αν είναι εφικτό ή αυτές να γίνονται με πολύ τεράστια προσοχή, με ανοιχτή τη σκάλα των μεγάλων φώτων και φυσικά με χαμηλές ταχύτητες.

Ποτέ μην κορνάρεις

Όταν περνάς από σημείο που υπάρχει βλάστηση ή αδέσποτα, ποτέ μην κορνάρεις γιατί θα τρομάξουν. Αυτό δημιουργεί συνθήκες ατυχήματος ή πιθανότητα να πέσει το ζωάκι από μόνο του πάνω μας.

Φροντίζουμε να σεβόμαστε τα ζώα και να τα προσέχουμε, όπως θα κάναμε με τους ανθρώπους.

Πρόσεξε τις ταμπέλες

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περιοχές με σήμανση για τα ζώα.

Η πινακίδα με την αγελάδα σημαίνει πως υπάρχουν ζώα που βόσκουν στην περιοχή, ενώ αυτή με το ελάφι ή το αγριογούρουνο, προειδοποιούν για άγρια ζώα που μπορεί να πεταχτούν ξαφνικά.

Σε αυτές τις περιοχές οφείλουμε να οδηγούμε πολύ προσεκτικά καθώς ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε face to face με κάποιο ζώο.