Βελτιωτικά-καυσίμου-Αξίζουν-ή-πετάς-τα-χρήματα-σου

Βελτιωτικά καυσίμου: Αξίζουν ή πετάς τα χρήματα σου;

Τα βελτιωτικά καυσίμου είναι μία τεράστια αγορά η οποία υπόσχεται πολλά. Πόσο αποτελεσματικά είναι και τι εφαρμογή έχουν σήμερα; Εσύ θα τα δοκιμάσεις τελικά;

Όταν ανεβαίνει η τιμή των καυσίμων, τότε πολλοί οδηγοί καταφεύγουν στο να δοκιμάζουν διάφορες φόρμουλες που υπόσχονται εξοικονόμηση σε κάθε διαδρομή.

Αν και τα συγκεκριμένα προϊόντα στόχευαν σε άτομα που λάτρευαν το performance, πλέον δοκιμάζονται και από πιο ήπιους οδηγούς.

Τι είναι τα βελτιωτικά καυσίμου;

Θα τα βρεις και ως πρόσθετα καυσίμου. Είναι μείγματα χημικών ενώσεων τα οποία μπαίνουν στο ρεζερβουάρ των καυσίμων και επιδρούν ανάλογα προσφέροντας κάποια πλεονεκτήματα σύμφωνα με τους δημιουργούς τους.

Υπάρχουν διάφορες ετικέτες και με διαφορετικές δράσεις η κάθε μία.

Τα πιο δημοφιλή είναι αυτά που υπόσχονται μείωση στην κατανάλωση και καλύτερη καύση.

Είναι αποτελεσματικά;

Εδώ πρόκειται για μία μεγάλη συζήτηση η οποία έχει να κάνει με τις γενιές των οδηγών.

Οι παλιότεροι οδηγοί ενδεχομένως να θυμόνται όντως βελτίωση στην καύση και χαμηλότερη κατανάλωση, ειδικά σε οχήματα που είχαν κατασκευαστεί 10 και 20 χρόνια πριν.

Στα σημερινά αυτοκίνητα πολλά από αυτά που προσφέρουν δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς οι μηχανές έχουν άλλη αρχιτεκτονική και δεν γεμίζουν τόσο εύκολα ρύπους.

Τότε γιατί είναι τόσο δημοφιλή;

Οι περισσότεροι τα δοκιμάζουν γιατί θέλουν να βρουν έναν τρόπο κάθε διαδρομή να κοστίζει λιγότερο.

Η τιμή τους άλλωστε το επιτρέπει, καθώς είναι αρκετά προσιτά και ο καθένας μπορεί να πάρει και να τα δοκιμάσει ένα ή και περισσότερα.

Ένα άλλο κομμάτι είναι η θετική προκατάληψη (biased) προς αυτά ως προς τα αποτελέσματα που επιφέρουν. Έτσι οι οδηγοί παρατηρούν δείκτες που άλλοτε τους αγνοούσαν και τους ερμηνεύουν ως ένα θετικό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων προϊόντων.

Και μία γενικά αλήθεια για όλα τα καύσιμα

Εδώ και κάποια χρόνια η βενζίνη και το diesel που παίρνουμε από τα πρατήρια καυσίμων περιέχει ήδη πρόσθετα για οικονομία και καλύτερη καύση.

Όταν τα καύσιμα αυτά δεν είναι νοθευμένα, οι φόρμουλες τους πετυχαίνουν χαμηλότερη κατανάλωση και περισσότερη απόδοση σε σχέση με τα παλιότερης γενιάς.

Επιπλέον προσφέρουν καλύτερη κίνηση, λόγω των ειδικών λιπαντικών που περιέχουν.

Έτσι πολλά brands των βελτιωτικών καυσίμων ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά, καθώς οι δοκιμές τους έχουν γίνει σε άλλου τύπου καυσίμου.