Τελικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη μοτοσυκλέτα ο διακόπτης kill switch;

Τελικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη μοτοσυκλέτα ο διακόπτης kill switch;

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μύθους, πως ο διακόπτης kill switch προκαλεί βλάβες στη μοτοσυκλέτα.

Τι είναι όμως;

Πρόκειται για τον μικρό κόκκινο διακόπτη που απενεργοποιεί την ενέργεια και ονομάζεται στη γλώσσα των αναβατών μοτοσυκλέτας kill switch.

Εσφαλμένα έχει επικρατήσει η άποψη ανάμεσα στους «ειδικούς» των δίκυκλων, πως αν απενεργοποιήσει κάποιος τη μοτοσυκλέτα, από αυτόν θα δημιουργήσει βλάβη.

Αρχικά ο συγκεκριμένος διακόπτης απενεργοποιεί τη μοτοσυκλέτα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάνει και ο κεντρικός διακόπτης ή ο διακόπτης του stand. Όλα τα παραπάνω κόβουν το ρεύμα της ανάφλεξης και την παροχή καυσίμου στον κινητήρα, με αποτέλεσμα η μοτοσυκλέτα να σβήνει.

Αν και στα τεχνικά εγχειρίδια αναφέρεται πως οι μοτοσυκλέτες δεν πρέπει να απενεργοποιούνται από αυτόν, στην πραγματικότητα ο λόγος δεν είναι κάποια πιθανή βλάβη, αλλά η εξάντληση της μπαταρίας της μοτοσυκλέτας.

Εάν ο οδηγός ξεχάσει να κλείσει το κλειδί και σβήσει τη μοτοσυκλέτα με τον παραπάνω τρόπο, τα φώτα θα εξαντλήσουν τη μπαταρία. Ακόμα και στις μοτοσυκλέτες νέας τεχνολογίας ο kill switch διακόπτης αποτελεί απλά μία εντολή απενεργοποίησης στον κεντρικό υπολογιστή και τίποτα παραπάνω.

Θα ρωτήσει κάποιος γιατί τότε υπάρχει και που χρησιμεύει.

Ο διακόπτης kill switch αποτελεί έναν εφεδρικό τρόπο απενεργοποίησης της μοτοσυκλέτας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που ο αναβάτης θα μπορεί να σβήσει τον κινητήρα χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσει τα χέρια από το τιμόνι.

Επιπλέον είναι εξαιρετικά χρήσιμος ώστε να απενεργοποιηθεί άμεσα η μοτοσυκλέτα σε περίπτωση βλάβης ή έκτακτης ανάγκης, ώστε να προστατέψει τον αναβάτη, αλλά και το υπόλοιπο σύστημα και να μην επεκταθεί η ζημιά.

Μάλιστα στην Αμερική ο διακόπτης kill switch είναι υποχρέωση από τον νόμο και ο συγκεκριμένος κανόνας είναι αρκετά αυστηρός, οπότε και οι κατασκευαστές τον υιοθέτησαν σε όλα τους τα μοντέλα.

Με άλλα λόγια λοιπόν, είναι ασφαλές να σβήσεις τη μοτοσυκλέτα σου με όποιον τρόπο θες, αρκεί να μην ξεχάσεις το κλειδί ανοιχτό και χάσεις όλη σου τη μπαταρία λόγω των φώτων. Κάθε άλλη πληροφορία γύρω από τον διακόπτη kill switch και τις «καταστρεπτικές» του ιδιότητες αποτελεί αστικό μύθο. Όχι δεν καταστρέφει ούτε κεντρικά συστήματα, ούτε καίει αργά τα καλώδια, ούτε σκοτώνει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τη μηχανή σου.