Δείτε ποιες μηχανές μπορούν να οδηγηθούν πλέον με δίπλωμα αυτοκινήτου

Δείτε ποιες μηχανές μπορούν να οδηγηθούν πλέον με δίπλωμα αυτοκινήτου

Οι γνωστές «γουρούνες» άνω των 125 κυβικών εκατοστών, οι τετράτροχες μηχανές που ανήκουν στην κατηγορία ATV, εδώ και κάποιους μήνες είναι και δια νόμου παράνομες να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, καθώς ήταν αρκετά επικίνδυνες μιας και η οδήγηση τους μπορούσε να γίνει με δίπλωμα αυτοκινήτου.

Το παραπάνω θέτει εκτός ασφαλτοστρωμένων δρόμων το 80% του ελληνικού στόλου των γουρούνων που βρισκόταν κυρίως στα νησιά.

Η παραπάνω απόφαση ήταν πλήγμα για τις εταιρείες ενοικίασης οχημάτων που οι γουρούνες αποτελούσαν το «βαρύ πυροβολικό» για τα έσοδα τους θερινούς μήνες, αλλά και αιτία για πολλά τροχαία ατυχήματα.

Έτσι με την απαγόρευση των γουρούνων μένει ένα μεγάλο κενό, καθώς αρκετοί οδηγοί που έχουν δίπλωμα αυτοκινήτου δεν ήθελαν να μπουν στη διαδικασία να εκδώσουν άδεια μηχανής για πιο ευέλικτες διαδρομές. Υπάρχει όμως λύση;

Φυσικά και ναι, καθώς υπάρχουν 2 μοντέλα μηχανών που μπορούν να οδηγηθούν ακόμα με δίπλωμα αυτοκινήτου.

Το πρώτο είναι το Piaggio MP 3 LT το οποίο χαρακτηρίζεται ως «τρίκυκλο επιβατικό με ποδόφρενο». Βγαίνει σε δύο εκδόσεις με βάση τον κυβισμό του 300 και 500 κυβικά εκατοστά, με αντίστοιχα 22 και 35 ίππους. Ακόμη μπορεί να εξοπλιστεί με ABS και το κόστους του ξεκινά από 6.000 ευρώ.

Ενώ η δεύτερη αντίστοιχη λύση είναι το Peugeot Metropolis, άλλη μια τρίκυκλη μηχανή με 2 ρόδες μπροστά που μπορεί να οδηγηθεί με δίπλωμα αυτοκινήτου που έχει αποκτηθεί έως τις 19/1/2013, ενώ για όσους οδηγούς επιθυμούν να οδηγήσουν το αντίστοιχο μοντέλο και έχουν δίπλωμα μετά την παραπάνω ημερομηνία χρειάζονται άδεια οδήγησης μηχανής.  Είναι Metropolis εξοπλισμένη με κινητήρα 400 κυβικών εκατοστών, έχει 35 ίππους.

Πέραν αυτών, ο νόμος είναι αρκετά σύνθετος και προσπαθεί να ξεχωρίσει τις κατηγορίες των οχημάτων καθώς υπάρχει διαφορετική οδηγική εμπειρία στον κάθε τύπο οχήματος. Σίγουρα ένα δίπλωμα αυτοκινήτου που καλύπτει και κάποιους τύπους μηχανών φαντάζει ιδανικό, όμως υπάρχουν σαφέστατες διαφοροποιήσεις στην οδήγηση υβριδικών μηχανών από ένα αυτοκίνητο.

Ιδανικά κάθε οδηγός θα πρέπει να παίρνει τα μέτρα του και να γνωρίζει τα όρια του παρά τις διαφοροποιήσεις των νόμων ανά τις εποχές. Το δίπλωμα αυτοκινήτου μπορεί να είναι ένα ισχυρό πιστοποιητικό, όμως στην περίπτωση των μηχανών θα ήταν καλύτερο να έχει περάσει κάποιος από τη διαδικασία να εκδώσει ένα δίπλωμα μηχανής.