Σύστημα αερόσακου μοτοσυκλέτας σε γιλέκο

Ο αερόσακος – ρούχο που μπορεί να φορέσει κάθε αναβάτης μοτοσυκλέτας

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αερόσακου που ανέπτυξε μία γαλλική εταιρεία και αλλάζει τα δεδομένα ασφάλειας για τις μοτοσυκλέτες.

Ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα των μοτοσυκλετών είναι η απουσία συστημάτων ασφάλειας, όπως οι αερόσακοι. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα ατύχημα με μηχανή είναι πολύ πιο πιθανό να επιφέρει βαρύτατους τραυματισμούς ή ακόμα και τον θάνατο του αναβάτη.

Στο παρελθόν αναπτύχθηκαν διάφορα συστήματα προστασίας των αναβατών, χωρίς όμως να έχουν ιδιαίτερη επιτυχία στο κοινό, λόγω της μεγάλης εξειδίκευσης τους και του πολύ υψηλού κόστους.

Ένα από αυτά, είναι τα γιλέκα με ενσωματωμένο σύστημα αερόσακου για τους αναβάτες μηχανής που προσφέρουν προστασία από τον αέρα, τις χαμηλές θερμοκρασίες, το νερό αλλά και τις συγκρούσεις.

Το βασικό μειονέκτημα είναι πως ελάχιστες εταιρείες παρείχαν αυτά τα συστήματα προστασίας και σε πολύ συγκεκριμένα μοντέλα γιλέκων.

Μία γαλλική εταιρεία όμως, προχώρησε την κατασκευή του συστήματος προστασίας και παρουσίασε έναν εντελώς νέο αερόσακο που συνδυάζεται με κάθε προστατευτικό γιλέκο.

Το νέο σύστημα προστασίας του αναβάτη μοτοσυκλέτας, είναι ένας συμπιεσμένος αεροθάλαμος σε μορφή γιλέκου, εξοπλισμένο με αισθητήρες, που φοριέται εσωτερικά από το προστατευτικό γιλέκο του αναβάτη. Η λειτουργία του είναι η ίδια με των αερόσακων. Μόλις η μοτοσυκλέτα συγκρουστεί, οι αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στην πίσω πλευρά του γιλέκου αναγνωρίζουν την επικείμενη πτώση και δίνουν το σήμα ώστε ο αεροθάλαμος να φουσκώσει και να προστατέψει τον αναβάτη.

Πρόκειται για ένα σύστημα με μεγάλη ανταπόκριση, καθώς έχει τη δυνατότητα να αναλύει 1000 φορές ανά δευτερόλεπτο τα δεδομένα κίνησης του αναβάτη της μοτοσυκλέτας και μόλις εντοπίσει κάποια πτώση, χρειάζονται μόλις ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου μέχρι να ανοίξει πλήρως ο αεροθάλαμος.

Το γιλέκο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία που έχει αυτονομία 20 ώρες και πρόκειται να αποτελέσει επανάσταση για τα δεδομένα ασφάλειας της μοτοσυκλέτας, καθώς θα σώσει χιλιάδες ζωές.

Επιπλέον το συγκεκριμένο σύστημα προστασίας, έχει το πλεονέκτημα να είναι ένα ανεξάρτητο γιλέκο που μπορεί να φορεθεί από οποιονδήποτε αναβάτη μοτοσυκλέτας ή άλλου δίκυκλου, και έτσι δίνει την ελευθερία να συνδυαστεί με τα υπάρχοντα γιλέκα.

Αν αγαπηθεί από το κοινό είναι σίγουρο πως θα δούμε εξελιγμένες εκδοχές του συγκεκριμένου συστήματος και σταδιακά πτώση στο κόστος απόκτησης του. Με αυτό τον τρόπο ο χώρος της μοτοσυκλέτας αποκτά ένα πλεονέκτημα στην ασφάλεια και την προστασία.