Οι 5 κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε όταν οδηγούμε

Οι κανόνες υγιεινής υπάρχουν και στην οδήγηση, για να προστατεύουν τον οδηγό, αλλά και τους επιβάτες. Μάθε για την προστασία της υγείας κατά την οδήγηση!

Ο Covid-19 ήταν μία ευκαιρία να θυμηθούμε πως οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας. Η έκθεση μας στα μικρόβια είναι συνεχόμενη και η οδήγηση δεν είναι εξαίρεση.

Δες λοιπόν τους 5 κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν όλοι στο αυτοκίνητο σου.

Αερισμός της καμπίνας

Καλό το air condition, όμως να θυμάσαι πως τίποτα δεν συγκρίνεται με τον φρέσκο αέρα. Τα συστήματα κλιματισμού της καμπίνας ανακυκλώνουν κατά ένα μέρος τον υπάρχοντα αέρα. Ένας από τους βασικότερους κανόνες υγιεινής είναι το άνοιγμα των παραθύρων κατά την οδήγηση, ειδικά εάν υπάρχουν μικρά παιδιά μέσα στο όχημα ή κάποιος ασθενής.

Απολύμανση

Η απολύμανση είναι ένας από τους θεμελιώδης κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθείς. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καθαρίζεις τακτικά τα σημεία του αυτοκινήτου με τα οποία έρχεσαι σε επαφή όπως, οι πόρτες, τα χερούλια, το τιμόνι, το χειρόφρενο, το κιβώτιο των ταχυτήτων και φυσικά το ηχοσύστημα. Πέρνα τα με ένα υγρό μαντιλάκι τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.

Βιολογικός καθαρισμός

Ο βιολογικός καθαρισμός μπορεί να ενταχτεί στους κανόνες υγιεινής κατά την οδήγηση. Πρόκειται για τον ισχυρότερο και βαθύτερο καθαρισμό της καμπίνας, που εξασφαλίζει πως κανένας παθογόνος μικροοργανισμός δεν θα γίνει απειλή για σένα. Φρόντισε να τον κάνεις τακτικά. Μάθε περισσότερα εδώ.

Χρήση μάσκας και γαντιών

Αρκετοί θεωρούν πως η χρήση μάσκας και γαντιών είναι μέσα στους κανόνες υγιεινής. Πρακτικά είναι ένα καλό μέτρο, εάν είσαι επαγγελματίας οδηγός που έρχεσαι σε επαφή με άλλα άτομα ή μεταφέρεις κάποιον συγγενή που είναι άρρωστος. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση μάσκας και γαντιών δεν είναι απαραίτητη.

Αποφυγή καπνίσματος

Ο τελευταίος κανόνας υγιεινής είναι να αποφύγεις το κάπνισμα στο αυτοκίνητο. Για μερικούς είναι δύσκολο, όμως αν δεν μπορείς να το κάνεις, τότε απλά φρόντισε να καπνίζεις με ανοιχτά παράθυρα. Ο καπνός έχει την ιδιότητα να προσκολλάται στα τοιχώματα της καμπίνας και σταδιακά να ποτίζει το αυτοκίνητο, προκαλώντας δυσοσμία. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και στο αναπνευστικό σε άτομα με ευαισθησία ή αλλεργίες.