Νεος κοκ για μοτοσυκλετες

Πως επηρεάζει ο νέος ΚΟΚ τους οδηγούς μηχανής

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) είναι πλέον σε ισχύ με αυστηρότερα μέτρα, όμως αυτό πως μπορεί να επηρεάσει τους οδηγούς μηχανής;

Με τα νέα δεδομένα όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί διότι οι οδηγοί μηχανής που παλιότερα αμελούσαν κάποια δεδομένα πλέον είναι πιο ευάλωτοι. Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να προσέξουν.

1. Τέλος η έκπτωση των 10 ημερών και αυστηρότερες ποινές

Με τα νέα δεδομένα που φέρνει ο νέος ΚΟΚ του 2018, οι οδηγοί πλέον θα πληρώνουν ολόκληρο το πρόστιμο από την πρώτη ημέρα, ενώ η κατάσχεση πινακίδων και διπλώματος θα είναι ευκολότερα.

2. Το κράνος πιο αναγκαίο από ποτέ

Όσοι οδηγοί μηχανής δεν φορούν κράνος σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ θα έρχονται αντιμέτωποι με αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 2 μήνες χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση όπως στο παρελθόν. Με άλλα λόγια ο νέος ΚΟΚ θέλει τους παραβάτες εκτός δρόμου αντί για την θέσπιση προστίμων.

3. Ποτέ σε θέση αναπήρων ή ρίψη τσιγάρου

Στην ίδια φιλοσοφία με το κράνος, το παρκάρισμα σε θέση αναπήρων ή ρίψη τσιγάρου στο δρόμο επιφέρει τις ίδιες ποινές ως αντικοινωνικές συμπεριφορές.

4. Κινητό μόνο υπό όρους

Όποιος οδηγός εντοπιστεί να χρησιμοποιεί κινητό θα αντιμετωπίσει αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 2 μήνες πάλι. Η μόνη προϋπόθεση για να μην συμβεί αυτό είναι το κινητό να χρησιμοποιείται ασύρματα όπως για παράδειγμα με ειδικά κράνη που έχουν ενσωματωμένο Bluetooth ή χειριστήρια συσκευών που τοποθετούνται στο τιμόνι.

5. Τέλος στις ενοικιαζόμενες «γουρούνες»

Ένα σύνηθες φαινόμενο στα νησιά ήταν η ενοικίαση των τετράτροχων «γουρούνων» χωρίς την ειδική άδεια. Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει την πρώτη φορά πρόστιμο 1000 ευρώ και τη δεύτερη 2000 ευρώ σε όποιον έχει μισθώσει γουρούνα χωρίς την άδεια οδήγησης.

6. Κατάσχεση διπλώματος για…πάντα

Τέλος, στον νέο ΚΟΚ, υπάρχει μια κατηγορία παραβάσεων, όπου η αφαίρεση του διπλώματος είναι μόνιμη. Έτσι εξαιρετικά προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί μηχανών που παλιότερα αγνοούσαν τα STOP, περνούσαν με κόκκινο, οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, ή έκαναν αυτοσχέδιες κόντρες και σούζες. Γι’ αυτούς τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά και πλέον έρχονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα να μην μπορέσουν να οδηγήσουν ποτέ ξανά.