Συμβουλές για αγορά μεταχειρσμένου

Συμβουλές για αγορά μεταχειρισμένου οχήματος

Το μεταχειρισμένο όχημα είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον που θέλει να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο χωρίς να δώσει πολλά χρήματα. Φυσικά πέρα από τις ευκαιρίες, υπάρχουν και πολλές παγίδες, που αν δεν τις προσέξουμε μπορεί να πάρουμε ένα μεταχειρισμένο όχημα που δεν έχει καμία σχέση με την περιγραφή του ή ακόμα χειρότερα να πέσουμε θύματα απάτης και να χάσουμε λεφτά. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε:

1. Στοιχεία επικοινωνίας

Θα πρέπει να αποφεύγετε αγγελίες μεταχειρισμένων οχημάτων που δεν παρέχουν επαρκή στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή. Ακόμη, αν έρθετε σε επαφή με έναν πωλητή τηλεφωνικώς, αποφύγετε να δώσετε προσωπικά στοιχεία, όπως την επαγγελματική σας ενασχόληση ή την οδό σας.

2. Δείτε και δοκιμάστε το όχημα

Βασικός κανόνας στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων είναι πως δεν μένουμε στις φωτογραφίες ή την περιγραφή της αγγελίας. Πάντα δίνουμε ραντεβού σε κεντρικό σημείο με τον πωλητή του οχήματος, κατά προτίμηση μέρα, ώστε να υπάρχει αρκετό φως, για να δούμε κάθε λεπτομέρεια ή πιθανή φθορά στο όχημα. Ακόμη ζητάμε να μας πάει μια βόλτα ή αν μπορούμε να το οδηγήσουμε εμείς οι ίδιοι για να δούμε τη συμπεριφορά του μεταχειρισμένου οχήματος.

3. Ιστορικό οχήματος

Καλό θα ήταν να αποφύγετε ένα μεταχειρισμένο όχημα που δεν έχει βιβλίο service καθώς δεν γνωρίζετε τι services έχει παραλείψει. Μην μένετε μόνο στα λεγόμενα του πωλητή, γιατί πολύ απλά θέλει να σας το δώσει οπότε θα σας πει ότι χρειάζεστε να ακούσετε. Επιπλέον δείτε πολύ καλά τα χιλιόμετρα και την χρονολογία κατασκευής του οχήματος. Ένα μεταχειρισμένο όχημα αρκετών χρόνων δεν δικαιολογείται να έχει κάνει ελάχιστα χιλιόμετρα και να δείχνει ταλαιπωρημένο.

4. Κωδικός πινακίδων

Το μεταχειρισμένο όχημα που ετοιμάζεστε να αγοράσετε σε μια καλή τιμή ενδέχεται στο παρελθόν να ήταν ενοικιαζόμενο σε κάποιο νησί, οπότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι για ένα κουρασμένο αυτοκίνητο. Δείτε ο αριθμός της πινακίδας σε ποια περιοχή της χώρας αντιστοιχεί και ρωτήστε τον ιδιοκτήτη του αν είναι πρώτο χέρι. Αν δεν υπάρχει σαφήνεια ή δεν σας έχει αναφέρει κάτι από μόνος του, είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζει τίποτα για το αυτοκίνητο και να έχει αναλάβει την πώληση του.

5. Μηχανικός έλεγχος

Αν όλα έχουν πάει καλά και έχετε καταλήξει σε κάποιο μεταχειρισμένο όχημα θα συμφωνήσετε να πάει σε μηχανικό της επιλογής σας για έλεγχο. Αν αρνηθεί ο πωλητής ή επιμένει να γίνει ο έλεγχος από δικό του άτομο, τότε πιθανότατα θέλει να κρύψει κάτι.

6. Ποτέ προκαταβολή

Ποτέ μην δώσετε προκαταβολή εάν δεν έχετε συμφωνήσει σε κάτι ή εάν μιλάτε μόνο με ιδιώτη και όχι με κάποια επιχείρηση εμπορίας μεταχειρισμένων οχημάτων. Τα λεφτά θα τα δώσετε όταν γίνει η μεταβίβαση και θα αντιστοιχούν στο δηλωθέν ποσό της απόδειξης.