Εσύ-έχεις-εφοδιαστεί-με-αντιολισθητικές-αλυσίδες_-Πλέον-είναι-υποχρεωτικές

Εσύ έχεις εφοδιαστεί με αντιολισθητικές αλυσίδες; Πλέον είναι υποχρεωτικές!

Από φέτος οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι υποχρεωτικές για όλα τα οχήματα. Ποιο είναι το πρόστιμο του νέου μέτρου και πώς θα επιλέξεις τις κατάλληλες;

Μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η χιονοθύελλα «Ελπίδα» και τις αμέτρητες ακινητοποιήσεις οχημάτων, η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα μέτρο χειμερινής οδικής ασφάλειας των βόρειων χωρών.

Υποχρεωτικές αλυσίδες για όλους

Το Υπουργείο Μεταφορών έχει θεσπίσει πως από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο εθνικό και στο περιφερειακό δίκτυο της χώρας, ανάμεσα στα άλλα πρέπει να είναι εφοδιασμένα και με αντιολισθητικές αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ή να έχουν εξοπλιστεί με αλπικά χιονολάστιχα που έχουν τις ενδείξεις M+S.

Ποιο είναι το πρόστιμο;

Σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία, εάν διαπιστωθεί παράλειψη το πρόστιμο που καλείσαι να πληρώσεις είναι 80€, ποσό όχι και τόσο μικρό αν σκεφτείς πως οι χιονοκουβέρτες και οι αλυσίδες ξεκινούν από τα 30€.

Αρκεί όμως να τα πάρεις;

Φυσικά και όχι, θα πρέπει να γνωρίζεις να τα τοποθετείς κιόλας. Στην πράξη το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι υπερβολικό, αν αναλογιστούμε πως η κλιματική αλλαγή έχει φέρει πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ έχει αυξήσει και τη συχνότητα των χιονοπτώσεων σε περιοχές όπως η Αθήνα και τα νησιά.

Έτσι είναι καλό να ζητήσεις να σου δείξουν πως τοποθετούνται αυτά που θα πάρεις από το κατάστημα ή να δεις video στο YouTube και να τα βάλεις μόνος σου ώστε να ξέρεις τη στιγμή που θα χρειαστούν.

Χρειάζεσαι χιονολάστιχα;

Πάμε τώρα να δούμε τι πρέπει να αγοράσεις. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, τα αλπικά λάστιχα δεν τα χρειάζεσαι άμα δεν κινείσαι σε ορεινούς δρόμους όπου ο παγετός είναι δεδομένος κάθε χειμώνα. Το κόστος τους άλλωστε είναι ιδιαίτερα υψηλό για έναν άνθρωπο της πόλης.

Χιονοκουβέρτες ή αλυσίδες λοιπόν;

Τώρα ανάμεσα στο δίλλημα αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες ισχύουν τα παρακάτω.

Οι χιονοκουβέρτες είναι αρκετά πρακτικές, αποτελεσματικές και ελαφριές για να τις μεταφέρεις κάθε μέρα, όμως δεν έχουν μεγάλη αντοχή για να πας στα χιόνια.

Από την άλλη πλευρά, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι γνωστές για την υψηλή αποτελεσματικότητά τους, την αντοχή, όμως έχουν ένα πρόσθετο βάρος το οποίο θα αυξήσει ελάχιστα την κατανάλωση σε καθημερινό επίπεδο.

Αν λοιπόν είσαι οδηγός με πολλές αστικές μετακινήσεις προτίμησε χιονοκουβέρτες. Όμως σε περίπτωση που αγαπάς και τις χειμερινές αποδράσεις και το σκι, καλό θα ήταν να έχεις αλυσίδες.

Περισσότερα για τους τύπους τους και τον τοποθέτηση μπορείς να μάθεις εδώ.