Εχθρός των μοτοσυκλετιστών οι μονόδρομοι

Εχθρός των μοτοσικλετιστών οι…. μονόδρομοι

Μπορεί οι μοτοσικλετιστές να φημίζονται για τις γρήγορες και ευέλικτες διαδρομές τους, αλλά πολλές φορές αυτές έρχονται με μεγάλο κόστος, καθώς δεν αναλογίζονται τους κινδύνους ενός δρόμου.

Όπως δείχνουν δεδομένα από ατυχήματα, αλλά και μοντέλα εξομοίωσης καταστάσεων, υπάρχει μια αρνητική συσχέτιση των μοτοσικλετιστών με τις μονοδρομήσεις.

Οι μονόδρομοι αποτελούν ένα παντοδύναμο εργαλείο στον οδικό σχεδιασμό των συγκοινωνιολόγων, όμως φαίνεται πως η θεωρία δεν είναι αρκετή σε πραγματικές συνθήκες.

Σε μια εισήγηση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ε. γνωστοποιήθηκε πως οι μονόδρομοι λειτουργούν εξαιρετικά αρνητικά στους μοτοσικλετιστές.

Αιτία στην αρνητική συσχέτιση, είναι πως οι μονοδρομήσεις αναγκάζουν τους μοτοσικλετιστές αλλά και κάθε είδους αναβάτη δίκυκλου, να διανύουν,  μεγαλύτερες αποστάσεις για να φτάσουν στον προορισμό τους και να εκτίθενται αθροιστικά σε περισσότερους κινδύνους, καθώς αναγκάζονται να εισέλθουν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και να κουράζονται περισσότερο σε κάθε τους μετακίνηση.

Η σωματική καταπόνηση στους μοτοσικλετιστές είναι μια παρενέργεια που δυστυχώς δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί ακόμα και με ειδικό εξοπλισμό στήριξης και προστασίας.

Όπως φαίνεται τελικά οι μονοδρομήσεις ευνοούν στην συνολική αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου, αλλά και τους οδηγούς των τετράτροχων οχημάτων. Αντιθέτως οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μοτοσικλετιστές και τα λοιπά δίκυκλα.

Ως απάντηση αυτών των ευρημάτων εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ειδικής λωρίδας στους μονόδρομους για την αποκλειστική χρήση από μοτοσικλετιστές και άλλα δίκυκλα, ώστε να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

Μέχρι να θεσπιστεί η νέα λωρίδα αρκετοί μοτοσικλετιστές για να αποφύγουν τις κυκλικές διαδρομές επιλέγουν την πιο ριψοκίνδυνη λύση, να πάνε αντίθετα σε μονόδρομους. Η συγκεκριμένη επιλογή όχι μόνο είναι δείγμα αντιοδηγικής συμπεριφοράς αλλά και ένα μοιραίο παιχνίδι, καθώς προσπαθούν να εξοικονομήσουν μερικά λεπτά με τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης.

Αυτή την τακτική δυστυχώς την επιλέγουν αρκετοί επαγγελματίες μοτοσικλετιστές που αναλαμβάνουν μεταφορές και πιέζονται από τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Η λωρίδα δίκυκλων θα αποτελέσει μια εξαιρετική λύση γι’ αυτή την κατηγορία οδηγών, ώστε να μπορούν να μετακινούνται εντός της πόλης με μεγαλύτερη ταχύτητά και ασφάλεια χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο ή κίνδυνο υψηλών προστίμων.

Οι μοτοσικλετιστές όμως σίγουρα θα πρέπει πέρα από τις οποιασδήποτε ρυθμίσεις να παίρνουν και τα δικά τους μέτρα προφύλαξης φορώντας κράνος και κάνοντας σωστή χρήση του φωτισμού τους σε κάθε διαδρομή.